Voor een bewoner van een van deze panden maakte ik in de zomer van 2023 dit schilderij. Het begon met een tekensessie aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam; de mate van hectiek bepaalt voor mij gek genoeg ook altijd de mate van voldoening dat het weer lukt om dit ter plekke vast te leggen.

Belangrijk voor de opdrachtgever was het zicht op de Zuiderkerk. Ik werd vrij gelaten om, ook ten behoeve van spanning in de compositie, een aantal bomen weg te laten. De boom rechts heb ik wel in beeld gelaten voor diepte, licht en schaduw, in het toch overwegend frontale vlak van de gevels. De sloepen in de gracht heb ik zo geplaatst dat het ook de compositie versterkt.

Al jaren ben ik een bewonderaar van het werk van de kunstenaar, vormgever Frank Brangwyn (1867 – 1956) die op geraffineerde wijze contourlijnen in zijn schilderijen gebruikte. Het zal de oplettende kijker niet ontgaan dat ik me voor deze opdracht in het bijzonder heb laten inspireren door zijn werk.